نورپردازی

 

فهرست

1- انواع نورپردازی ها 4

    1-1 عمومی.. 4

   1-2  کاری.. 5

    1-3 تاکیدی.. 5

8

    1-4 نتیجه کلی.. 8

2- اصول نورپردازی در دکوراسیون داخلی ساختمان.. 9

    2-1 انتخاب نورپردازی متناسب با کارایی فضا 9

    2-2 هماهنگی نورپردازی با سبک چیدمان و وسایل.. 9

     2-3 محل قرارگیری منبع نور. 10

    2-4 استفاده از منابع و سیستم های روشنایی متنوع.. 10

    2-5 هماهنگی نورپردازی با معماری داخلی.. 11

    2-6 نورپردازی هوشمند. 11

     2-7 تغییر فضاهای مختلف.. 12

     2-8 تضاد و سایه روشن.. 12

3- تاثیر نورپردازی بر دکوراسیون داخلی.. 13

     3-1 تغییر دادن فضای اتاق.. 13

     3-2 مدیریت رنگ... 15

     3-3 تاثیر نورپردازی در فضاهای مختلف.. 15

     3-4 نورپردازی در دکوراسیون داخلی با سقف کوتاه. 20

     3-5 نورپردازی قفسه در دکوراسیون داخلی.. 20

      3-6 نورپردازی در اتاق های بزرگ با مبلمان چوبی تیره. 21

      3-7 نورپردازی در اتاق های بزرگ با مبلمان روشن.. 21

4- روانشناسی نورپردازی.. 22

      4-1 تاثیر نورپردازی در دکوراسیون بر خلق و خو. 22

5- انواع منبع نور و محل استفاده. 23

    5-1 لاین نوری.. 23

معرفی انواع لاین نوری.. 23

کاربری انواع لاین نوری چیست؟. 24

اجزای لاین نوری.. 25

انتخاب لاین نوری مناسب.. 26

    5-2 آشنایی با انواع لامپ های هالوژنی.. 27

لامپ هالوژن به چه لامپ‌هایی گفته می‌شود؟. 28

از انواع لامپ‌های هالوژن در کدام بخش‌های خانه استفاده می‌شود؟. 28

لامپ‌های هالوژن از نظر تکنولوژی.. 28

قاب لامپ‌های هالوژن چه انواعی دارد؟. 30

از لامپ‌های هالوژن در چه جاهایی می‌توان استفاده کرد؟. 31

مزایای استفاده از لامپ‌های هالوژن چیست؟. 31

استفاده از لامپ‌های هالوژن چه معایبی دارد؟. 32

چه عواملی روی قیمت نهایی انواع لامپ‌های هالوژن مؤثر هستند؟. 33

    5-3 لوستر. 34

انواع لوستر بر اساس متریال.. 35

انواع لوستر بر اساس سبک دکوراسیون.. 36

انواع لوستر بر اساس متریال.. 36

6- محاسبه میزان نور مورد نیاز

     6-1 لومن چیست؟ فرمول محاسبه میزان روشنایی یک فضا 37

     6-2  شار نوری یا لومن چیست؟. 37

     6-3 علت اهمیت لومن در محصولات روشنایی چیست؟. 38

     6-4 تفاوت لومن با وات چیست؟. 39

     6-5 تفاوت لومن با لوکس در چیست؟. 40

     6-6 نکات مهم در نحوه محاسبه شدت روشنایی مورد نیاز در هر محیط.. 40

     6-7 نحوه محاسبه روشنایی ساختمان به صورت استاندارد. 41

     فرمول محاسبه روشنایی ساختمان و تعداد لامپ مورد نیاز یک محیط.. 42

     جدول استاندارد روشنایی در محیط‌ های مختلف.. 42

     نرم افزارهای محاسبه میزان روشنایی.. 43

 

 


 

انواع نورپردازی ها

 

 عمومی

نورپردازی عمومی یکی از اولین انواع نورپردازی است که در طراحی دکوراسیون داخلی بسیار کاربردی است. منابع نورپردازی عمومی، نور مورد نیاز برای روشنایی خانه را فراهم می‌ کند. لامپ ‌های سقفی و مهتابی ‌ها برای تامین نور عمومی کافی اند.

اگر می خواهید به محیط روشنایی ببخشید بی آنکه چراغ ها تاثیری بر دکور اتاق بگذارند، نور مخفی بهترین گزینه است. صاحبخانه هایی که خانه شان را به مستاجرین مختلف (که سلایق متفاوتی دارند) اجاره می دهند، این نورپردازی را برتر از بقیه می دانند.

استفاده ی صحیح و هوشمندانه از هر یک از این نورپردازی ها باعث می شود تا تمامی وسایل و اثاثیه به اندازه ی کافی نور دریافت کنند و به چشم بیایند.

نورپردازی

کاری

نورپردازی کاری، سبکِ دیگری از نورپردازی است. متخصصان طراحی داخلی در وهلۀ اول، به این نکته توجه دارند که در هر کدام از قسمت ‌های خانه یا دفتر کار، قرار است چه فعالیتی صورت بگیرد، سپس نورپردازی متناسب با آن فعالیت را انجام می ‌دهند.

نورپردازی کاری به شما اجازه می ‌دهد در مکان‌ های مورد نیاز، بیشترین نور را در اختیار داشته باشید. مثلاً محیط ‌هایی که مخصوص آشپزی، انجام تکالیف و مطالعه هستند، به نور بیشتری نیاز دارند. کانتر آشپزخانه و میز مطالعه به نور زیادی نیاز دارند؛ البته یادتان باشد که در نورپردازی خانه باید تعادل را برقرار کنید و این ‌طور نباشد که بعضی از قسمت‌ های خانه خیلی روشن باشند و برخی دیگر تاریک و کم‌ نور.

نورپردازی

 

تاکیدی

متخصصان طراحی دکوراسیون، از نورپردازی تاکیدی برای افزودنِ عناصرِ تزیینی و ایجادِ تاثیراتِ بصری، استفاده می‌ کنند.

نورپردازی تاکیدی یکی از منابع مورد استفاده در طراحی دکوراسیون مدرن است. از این سبک نورپردازی برای جلب توجه ‌ها به سوی تابلوی نقاشی، مجسمه، ورودی خانه یا یک ویژگی معماری استفاده می ‌شود؛ در ضمن، یادتان باشد که ترکیبِ دقیقِ انواع نورپردازی می ‌تواند تاثیر شگرفی بر دکوراسیون داخلی شما داشته باشد.

 نورپردازی

نورپردازی تاکیدی بر کتابخانه

نورپردازی

نمونه ی نورپردازی تاکیدی بر میز ناهار خوری

 

نورپردازی جهت دار

نورپردازی خطی یک مثال کامل از نورپردازی موضعی است که یک عنصر خاص را در محیط برجسته می کند. از این نوع نورپردازی می توان برای جلب توجه به سمت یک تابلو، یک گلدان در راهروی ورودی یا کانتر آشپزخانه استفاده کرد. به منظور برجسته کردن دیوار یا چیزهایی که روی آن نصب شده می توان از نورهای مخفی در سقف یا کف استفاده کرد تا ستون های عمودی نور ایجاده شده و مغایرت آنها با نور کلی فضا، زیبایی محیط را دوچندان کند.

نورپردازی

زاویه و جهت انعکاس نور لامپ ها

لامپها را می توان در زوایا و جهت های مختلف طوری نصب کرد که نور به سمتی که مورد نظر است هدایت شده و یک سطح معینی را روشن کند. برای مثال در راه پله ها گزینه های متنوعی برای نورپردازی وجود دارد. می توان نورپردازی را بالای نرده ها به گونه ای انجام داد تا نور به سمت پایین منعکس شود و یا این که نور را روی پله ها کنار دیوار به سمت بالا منعکس کرد این موضوع تا حدودی سلیقه ای است اما پارامترهای مهم دیگری نیز وجود دارد که آن را به اصول نورپردازی داخلی ساختمان مرتبط می کند. شدت روشنایی لامپ، میزان تمرکز نوری و فاصله ی آن با سطح مورد نظر، کیفیت پرتوهای منعکس شده را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرف دیگر محدودیتها را هم باید در نظر بگیریم مثلا زاویه ی تابش به نحوی تنظیم نشود که موجب آزار چشمها گردد.

نورپردازی

نتیجه کلی

اگر می ‌خواهید نورپردازی فضای منزل یا محل کارتان، هم شیک و دلنشین باشد و هم کاربردی، باید این سه نوع نورپردازی را در نظر داشته باشید: ” نورپردازی عمومی، نورپردازی کاری و نورپردازی تاکیدی.”

این سه، در کنار یکدیگر، باعث می ‌شوند که هم خانه‌ تان شیک به نظر برسد و هم نور کافی برای انجام کارها و نور مناسب برای استراحت کردن در خانه وجود داشته باشد. در ادامه، این سه نوع نورپردازی و چگونگی کاربردِ آن ‌ها را برایتان خواهیم گفت.

 

 

 

 


اصول نورپردازی در دکوراسیون داخلی ساختمان

 

انتخاب نورپردازی متناسب با کارایی فضا

مشخص کردن این موضوع که فضای مورد نظر برای نورپردازی، چه کاربردی خواهد داشت، در انتخاب نوع نورپردازی بسیار تاثیرگذار است و از اصول مهم در نورپردازی ساختمان است. برای اینکه اهمیت این موضوع روشن شود می توان نورپردازی اتاق کار را با نورپردازی اتاق خواب مقایسه کرد. در اتاق کار به نور زیادی نیاز است تا روشنایی کافی ایجاد شده و در انجام کارها مشکلی به وجود نیاید. علاوه بر این در برخی بخش های اتاق ممکن است نورپردازی تاکیدی یا وظیفه ای به صورت متمرکز انجام شود تا فضای مناسبی برای مطالعه و انجام کارهای دیگر مهیا شود. در این اتاق، شاید نیاز به استفاده از نورهای رنگی و طرح های خاصی نباشد. اما در مورد اتاق خواب بیشتر سبکی از نورپردازی برای اجرا انتخاب می شود که آرامش بیشتری را ایجاد کند. معمولا از لامپ های با رنگ ملایم و با شدت نور کمتر استفاده می گردد.

هماهنگی نورپردازی با سبک چیدمان و وسایل

یکی دیگر از اصول در نورپردازی داخل ساختمان هماهنگی با وسایل و اثاثیه و سبک چیدمان آن است. برای مثال در خانه های با دکوراسیونی با سبک مدرن یا کلاسیک نورپردازی باید متناسب با آن انجام شود.  نورهای مخفی نقش عمده ای در نورپردازی بخش های مختلف دارند، شلفها، ویترین ها، راه پله ها و کابینت ها با استفاده از نور مخفی نورپردازی جذابتری خواهند یافت.

نورپردازی

 

محل قرارگیری منبع نور

 نورپردازی

انتخاب محل قرارگیری منبع نور نیز یکی از عوامل مهم دیگر در نورپردازی اصولی و صحیح است که باید با دقت کافی انجام شود. برای مثال در کانتر آشپزخانه نور با شدت زیادی مورد نیاز است چرا که معمولا از آن به نوعی به عنوان میزکار برای کارهایی مثل خرد کردن مواد غذایی و سایر فعالیت ها در آشپزخانه استفاده می شود و لازم است تا با دقت و در روشنایی کامل انجام شوند. بنابراین بهتر است منبع نور مستقیما در بالای این قسمت و با فاصله ی مناسب نصب شود و درواقع از اصول نورپردازی داخلی ساختمان است. برای این منظور، معمولا از سقف های کاذب استفاده شده و لامپهای مخفی پر نور و یا لامپهای توکار یا روکار در آن نصب می شود. اگرچه چراغ ها و آویز های دکوراتیو بلند نیز برای تمرکز نور در برخی خانه ها با سبک های خاص می تواند گزینه مناسبی باشد.

استفاده از منابع و سیستم های روشنایی متنوع

تنوع در هر زمینه ای جذابیت ایجاد می کند. یکی دیگر از ارکان مهم در اصول نورپردازی داخلی ساختمان، استفاده از انواع منابع روشنایی و طراحی های متنوع در فضاهای مورد نظر است. لامپ های مخفی، انواع زیادی دارند که در هرکدام شدت نور، رنگ، میزان تمرکز نور و ویژگی های دیگر می تواند متفاوت باشد. پس بهتر است به فراخور فضایی که نورپردازی می شود به صورت ترکیبی از آن ها استفاده کنیم. برای مثال در سقف سالن های پذیرایی می توان ترکیبی از آن ها را با هدف نورپردازی تاکیدی  و یا نورپردازی عمومی به کار گرفت. لامپ های مخفی ریسه ای که نور نواری ایجاد می کنند بسیار پرطرفدار هستند و برای نورپردازی هایی که طول زیادی مورد نظر است و روشنایی یکنواخت مطلوب است استفاده می شود. معمولا از این ریسه ها در رنگهای مختلف در کنار نورپردازی های نقطه ای در سقف استفاده می شود.

هماهنگی نورپردازی با معماری داخلی

نورپردازی زمانی بهترین تاثیرگذاری را دارد که هماهنگ با ارکان دیگر طراحی دکوراسیون داخلی باشد یکی از این ارکان معماری داخلی ساختمان است. گاهی این معماری خود در طراحی نوع نورپردازی به عنوان یک راهنما کمک می کند و گاهی نیاز است تا تغییرات جزئی در آن صورت گیرد تا نورپردازی بهتر انجام شود. در هر صورت این دو باید به صورت مکمل و هماهنگ باهم عمل کنند. برای مثال در جایی که به لحاظ معماری طوری طراحی شده است که نور طبیعی کمتری دریافت می کند نیاز است تا نورپردازی قویتر انجام شود. انواع نورپردازی های تزئینی نیز در دیوارها و سقفها و نصب نورهای مخفی می تواند در مکانهایی نصب شود که قبلا در معماری ساختمان جایی برای آن ها لحاظ شده است مثلا در برخی طراحیهای داخلی یک دیوار برای نصب تلویزیون در نظر گرفته می شود که لازم است تا نورپردازی نیز در آن انجام شود.

نورپردازی

نورپردازی هوشمند

از موارد مهم در اصول نورپردازی داخلی ساختمان رعایت مصرف برق و کنترل و صرفه جویی در آن است و یکی از راه های مناسب برای رسیدن به این هدف استفاده از سیستم های هوشمند در نورپردازی است. با استفاده از نورپردازی هوشمند، دیگر نیازی به استفاده از کلیدهای خاموش و روشن کردن وجود نداشته و این کار توسط سنسورها انجام می شود. بنابراین استفاده از روشنایی ساده تر و کارایی آن بیشتر می شود. از طرف دیگر موجب می گردد تا در مصرف برق صرفه جویی شود. نورپردازی هوشمند شامل استفاده از انواع سنسورهای نوری و حرکتی و همین طور لامپ های با کنترل زمانی است که در یک زمان مشخص خاموش و روشن می شوند. بحث دیگر در هوشمندسازی نورپردازی مربوط به استفاده از تکنولوژی های به روز و کنترل خاموش و روشن کردن منابع نور با استفاده از گوشیهای هوشمند تلفن همراه و از راه دور است.

تغییر فضاهای مختلف

در فضا هایی که مساحت کمتری دارند می توان نورپردازی را به گونه ای طراحی و اجرا کرد که فضا روشن تر شده و دلباز تر و بزرگ تر به نظر برسد. در نتیجه افراد در آن حس راحتی بیشتری خواهند داشت. یکی دیگر از ابزار مناسب استفاده از انواع نورپردازی های مخفی است. با استفاده از نورپردازی مخفی علاوه بر اینکه محیط ساده تر و مرتب تر دیده می شود و سبکی مدرن ایجاد می کند وقتی در قسمت های مناسب با زاویه صحیح به کار گرفته شود و شدت نور آن متناسب با ابعاد فضای مورد نظر تنظیم شود، می تواند فضا را از نظر ابعادی متفاوت تر و بهتر نشان دهد. یکی دیگر از موارد مهم، انتخاب و استفاده ی بجا از انواع نور های نقطه ای، نواری و تاکیدی در مکان های مناسب خود است.

نورپردازی

تضاد و سایه روشن

یکی از معیارهای مهم دیگر در اصول نورپردازی داخلی ساختمان رعایت تضاد سایه روشن در نورپردازی ساختمان و فضاهای مختلف است. وقتی کل یک فضا به طور یکنواخت روشن می شود این نورپردازی هیچ گونه جلوه و زیبایی در طراحی داخلی ساختمان و یا هر فضای دیگری ایجاد نمی کند. به عبارت دیگر، تضاد نور و تاریکی و قرار گرفتن آن ها در کنار هم اهمیت روشنایی را بیشتر آشکار کرده و بخشی که روشن شده را در نظر برجسته تر می کند. همچنین این ترکیب و تضاد چشم را خسته نکرده و جذابیت فراوانی به وجود می آورد. یکی از مثال های مناسب برای استفاده از این سایه روشن به نورپردازی های تاکیدی مربوط می شود که با روشن کردن یک بخش از محیط موجب جلب توجه و هدایت نگاه ها به آن سمت می شوند. انعکاس نورهای مخفی روی دیوار ها نیز سایه روشن زیبایی ایجاد می کند.

 

 

 



 

تاثیر نورپردازی بر دکوراسیون داخلی

تغییر دادن فضای اتاق

دیگر اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی، تغییر دادن فضای اتاق است. نور مصنوعی و طبیعی نحوه درک شما را از فضای اتاق تغییر می دهد. اتاق های تاریک تر به نور طبیعی نیاز دارند. اگر نور کم باشد، فضا تنگ تر به نظر می رسد و اگر چیدمان مبلمان نیز درست نباشد، وضعیت دکوراسیون اتاق بدتر می شود..

 نورپردازی

مدیریت رنگ

استفاده از نورپردازی می تواند تاثیر رنگ فضا یا سطحی که مورد هدف نور قرار گرفته را کم یا زیاد کند. رنگ های تیره، فضا را کوچک تر و تنگ تر نشان می دهند؛ در حالی که رنگ های روشن بالعکس عمل می کنند. اینکه حجم فضا چگونه به نظر برسد بستگی به نور منعکس شده از دیوارها دارد. برخی از انواع نورپردازی موجب می شوند که فضا بزرگتر از آنچه که هست به نظر برسد.

بعلاوه، نورپردازی جهت دار (مانند یک خط نور) دیوار را لطیف تر نشان می دهد. چراغ های هالوژن هم یک نور ملایم رو به پایین را بر کف می تابانند (نه به دیوارها). نور این چراغ ها با نور لامپ هایی که از وسط اتاق آویزان می شوند و نور کلی به فضا می دهند، متفاوت است. در هر دو مورد، نور می تواند نحوه ی به نظر رسیدن دیوارهای با رنگ روشن یا تیره را تحت تاثیر قرار دهد.

 نورپردازی

تاثیر نورپردازی در فضاهای مختلف

روشنایی تاثیر شگرفی برحال و هوا و اتمسفر فضای داخلی دارد. طرح های روشنی بخش مختلفی بسته به هدف فضا استفاده می شوند. رستوران ها و کافه ها بهترین مثال های ایجاد روشنایی با توجه به اقتضای محیط هستند. نور رستوران ها کافی و گاها زیاد است تا اشتهای مشتریان افزایش پیدا کند و در کافی شاپ ها از نور ملایم و کم استفاده می کنند تا اتمسفر فضا رمانتیک و عاشقانه شود. همین انتخاب هوشمندانه مشتریان زیادی را به این مکان ها می کشاند.

هیچ شکی نیست که نور یک عنصر فوق العاده مهم در دکوراسیون داخلی است. نورپردازی نباید تنها با مقاصد زیبایی انجام شود، بلکه باید بر پایه ی اصول و علم باشد تا نتیجه ی مطلوبی را حاصل کند. استفاده ی صحیح از آن در فضای کار، راندمان کارمندان را بالا می برد و فروش محصولات را افزایش می دهد. نورپردازی مناسب در منزل هم حس خوب و آرامش به اعضای خانواده می دهد و کاری می کند که حتی وسایل معمولی هم خاص و زیبا به نظر برسند. بعلاوه، باعث می شود که خانه ی ۵۰ متری شما مانند یک قصر بدرخشد.

 نورپردازی

·         نمای ساختمان

در نورپردازی نما باید به رنگ نور و شدت تابش آن توجه کرد. نوری که برای تزیین کردن نما در بیرون از ساختمان به چشم می خورد نباید وارد ساختمان شود، زیرا در این صورت آرامش ساکنین را خدشه دار خواهد کرد.

نکته ای که در نورپردازی نما باید به آن توجه کرد این است که باید تعادل بین رنگ نور با رنگ مصالح به کاررفته در بنا برقرار شود. زیرا در این صورت هارمونی در فضا به چشم می خورد و نور با مکانی که بر آن تمرکز نموده سازگار خواهد بود.

·         راه رو و راه پله

لامپ هالوژن، لامپ آویز و لامپ دیواری می تواند انتخاب مناسبی در این بخش ساختمان باشد و فضایی امن برای تردد را بوجود بیاورد. هنگامی که ارتفاع سقف کم است، یک لامپ روشن می تواند الگوی زیبایی به فضا بدهد. اگر فضا محدود باشد، لامپ های دیواری می تواند گزینه مناسبی باشد.

·         حمام

نورپردازی دکوراتیو باعث ایجاد درخشش خاصی در دکوراسیون حمام می شود و فضای آن را زیباتر جلوه می دهد. وسایل روشنایی مانند لامپ ها می توانند در قسمت های مختلفی از حمام مانند قسمتی که دوش نصب می شود یا قسمتی که لوازم بهداشتی خود را قرار می دهید نصب شوند.

تنظیم نور حمام می تواند در ایجاد فضایی آرام بخش به شما کمک کند. در صورت استفاده از آینه در حمام نیاز به نور بیش تری خواهید داشت.

این در حالی است که برای ایجاد فضایی آرام بخش نیاز به استفاده از نور ملایم تری دارید. توصیه می شود در حمام از نورپردازی های نامتعارف و بیش از حد استفاده نشود.

اگر در حمام‌ شما نور طبیعی نمی‌ تابد، باید لامپ و لوستر مناسب انتخاب کنید تا نور حمام تامین شود. از یاد نبرید که حمام پر نور باعث افزایش انرژی صبحگاهی شما می ‌شود؛ البته می توانید از هر دو نور پررنگ و کمرنگ بهره ببرید تا در صورت نیاز به آرامش، از نور کم استفاده کنید.

اگر سقف حمام کوتاه است، بهتر است لامپ‌ های سقفی و کوتاه را انتخاب کنید؛ اما اگر سقف بلند است، لامپ و لوسترهای بلند را برگزینید تا بازتاب نورِ آن در آینۀ بزرگ حمام‌، باعث پر نورتر شدن حمام شود.

 نورپردازی

·         اتاق غذاخوری

در نورپردازی اتاق غذاخوری تمرکز اصلی باید بر روی میز نهارخوری باشد. استفاده از نورپردازی عمومی برای بهبود نور و استفاده از نورپردازی نقطه ای به منظور افزایش زیبایی میز غذاخوری می تواند تاثیر زیادی در زیبای این محل بگذارد.

چراغ های دیواری، لامپ های رومیزی و لامپ های تزیینی برای ایجاد فضایی آرام و دنج در این اتاق می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

·         اتاق نشیمن

در نورپردازی اتاق نشیمن تعداد منابع روشنایی، میزان شدت نور و تاثیری که بر محیط می گذارند از عوامل مهم محسوب می شوند.

ترکیب درست لامپ های سقفی و دیواری با توجه به ترکیب میزها، ارتفاع سقف و نورپردازی متمرکز می تواند اثری مطلوب داشته باشد.

برای اتاق های بزرگ با سقف های بلند، یک چراغ آویز مناسب علاوه بر فراهم کردن نور مناسب برای فضا، زیبایی بصری نیز در آن محل بوجود می آورد.

·         اتاق خواب

نورپردازی تاثیر فوق العاده ای در زیبایی اتاق خواب ایفا می کند. دکوراسیون اتاق خواب زمانی نمای خود را نشان می دهد که از عناصر نورپردازی در آن استفاده شده باشد.

انعکاس نور در اشیاء و یا روی دیوار یا سقف، زیبایی بی نظیری به اتاق می بخشد و آن را جذاب تر می کند. برای ایجاد فضایی آرامش بخش و دور از هیاهو، چراغ های دیواری و آباژورهای رومیزی بهترین گزینه برای اتاق خواب می باشند.

·         اتاق کار منزل

با استفاده از چراغ های دیواری و لامپ های قابل حمل در صورت وجود فضای کافی می توان نورکلی را برای اتاق کار فراهم نمود. لامپی باید انتخاب شود که با ارتفاع اتاق همخوانی داشته باشد و فضای اتاق کار را به میزان مطلوب و مناسب روشن کند.

·         آشپزخانه

وجود یک لامپ سقفی در آشپزخانه الزامی می باشد و بکاربردن لامپ های نقطه ای می تواند نور کافی را در بخش های مختلف آشپزخانه از جمله هود، کابینت، سینک و جزیره بپراکند و فضایی دنج و دوست داشتنی را بوجود آورد.

همان طور که گفتیم، نورپَردازی کاری برای آشپزخانه بسیار مناسب است. این نورپردازی، علاوه بر اینکه انجام کار را برای شما راحت می‌ کند، باعث می‌ شود فضا نیز شیک ‌تر و جذاب‌ تر به نظر برسد. نورپَردازی کاری را برای کابینت ‌ها و قفسه‌ های منزل نیز می ‌توانید انجام دهید تا همه چیز را راحت‌ تر پیدا کنید. برخی متخصصان حوزۀ دکوراسیون داخلی، نورپَردازی کاری را بر نورپَردازی تاکیدی مقدم می‌ دانند.

در آشپزخانه از لوسترهای پارچه ‌ای استفاده نکنید، چرا که سریع به خود لکه می‌ گیرند و در نهایت، ظاهر مرتب آشپزخانه را برهم می‌ زنند.

نورپردازی

·         رستوران ها

در دکوراسیون رستوران ها برای تاثیر بیشتر بر روی مشتریان می توان از چند لایه مختلف نورپردازی استفاده کرد. بطور مثال نورپردازی عمومی برای دید بهتر مشتریان و خواندن منو و خوردن غذا، همچنین برای پیشخدمت ها و آشپزها تا وظایف خود را در سالن غذاخوری و آشپزخانه به بهترین نحو انجام دهند.

همچنین بکاربردن نورپردازی تزیینی، علاوه برجنبه زیبایی که دارد، باعث بهتر و بزرگ ترشدن رستوران می شود و می توان از آن برای نورپردازی بر روی تابلوها و آثار هنری استفاده کرد.

·         مهدکودک ها

در مهدکودک ها باید از ایجاد نور شدید که باعث آزار به چشمان کودکان می شود اجتناب کرد. استفاده از نورهای آرام و ملایم باعث ایجاد فضایی امن و گرم برای کودکان می شود.

از لامپ های هالوژن نیز نباید در این محیط ها استفاده کرد زیرا این چراغ های درخشان باعث ناراحتی و اضطراب کودک می شود.

به جای آن باید از وسایلی که نور پخش شده را ارائه می دهند استفاده کرد. استفاده از نورهای رنگی ولی ملایم می تواند به شادی و پرهیجان شدن کودکان کمک کند.

·         کافی شاپ

در انتخاب نورپردازی برای دکوراسیون کافه ها، علاوه بر فاکتورهای زیبایی شناختی و تم کلی و شخصیت کافه، باید به تجربه مشتریان و رهگذران از کافه و سلیقه عمومی مردم نیز توجه کرد. چراغ‌های ریلی از جمله وسایل روشنایی هستند که امروزه در کافه ها زیاد استفاده می شوند.

استفاده از نور کم و رنگ های گرم و ایجاد نقطه کانونی در این محیط ها می تواند تاثیر زیادی بر روی مشتریان بگذارد و فضایی رمانتیک و شاعرانه خلق کند.

·         هتل ها

در هتل ها، نور تاثیر بسیاری بر روحیه مشتریان می گذارد و باید به گونه ای باشد که در کنار کاربردی بودن، جذابیت هم داشته باشد و باعث آسایش مشتریان شود.

بنابراین نورپردازی هتل مسئله مهمی است که باید برای آن اهمیت زیادی قائل شد. برای تاثیر گذاری بیشتر این المان در هتل ها باید به نوع معماری توجه شود تا از ایجاد خیرگی و نور نامناسب و زننده جلوگیری به عمل آید.

·         سالن های تئاتر

در سالن‌های تئاتر، نورپردازی به عنوان یکی از عوامل مهم دکوراسیون به شمار می‌آید. اغلب در چنین فضاهایی نورپردازی متناسب با حال و هوای اجرای برنامه تغییر پیدا می کند.

تأثیر نورپردازی در تئاتر به قدری زیاد است که لازم است هنگام اجرای نمایش تئاتر یا هر برنامه دیگری، فضای سالن با نور، گاهی شاد، گاهی غمگین، گاهی آرامش بخش و گاهی دلهره آور شود.

 

نورپردازی در دکوراسیون داخلی با سقف کوتاه

اگر سقف خانه ‌تان کوتاه است، با استفاده از یک تکنیک ساده، می ‌توانید کاری کنید که بسیار بلند جلوه کند. با انتخاب یک لوستر بزرگی که نور را به ابعاد مختلف بتاباند، می ‌توانید سقف را بلندتر جلوه دهید و خانه‌ را دلبازتر! یادتان باشد که در خانه‌ هایی با سقف‌ های کوتاه نباید از لوستر یا لامپ ‌های بلند استفاده کنید.

 نورپردازی

 

نورپردازی قفسه در دکوراسیون داخلی

در قفسه ‌های منزل‌تان لامپ بگذارید. این لامپ‌ ها، بدون اینکه فضای اضافه‌ ای را اشغال کنند، به نورپردازی فضای شما کمک می‌ کنند. برای این قسمت از خانه، بهتر است لامپ ‌های تزیینی را انتخاب کنید که نقش دکوراسیون هم داشته باشند.

نورپردازی در اتاق های بزرگ با مبلمان چوبی تیره

برای آشنایی با اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی، باید بدانید که چوب های تیره در دکوراسیون، اتاق را تاریک تر جلوه می دهند؛ به خصوص اگر اتاق ها کوچک باشند یا مبلمان زیاد باشند. برای روشن شدن اتاق، باید با نور های رنگی روشن بازی کنید. حتی می توانید از نور های سرد مانند مهتابی نیز استفاده کنید. برای اتاق هایی که کفپوش آن ها از جنس چوب تیره است، نور طبیعی بهترین گزینه است.

نورپردازی در اتاق های بزرگ با مبلمان روشن

اتاق هایی که مبلمان چوبی رنگ روشن دارند، به نور طبیعی نیاز دارند. توجه کنید نور نباید بیش از حد گرم یا زرد باشد. مبلمان سفید و سایر رنگ های روشن و براق مد هستند و در فضا های مدرن بسیار رایج شده اند. این مبلمان نور را منعکس می کنند و حتی در زمانی که پنجره های در اتاق نیست، حس روشنایی را در اتاق ایجاد می کنند. پس لازم است که از نور زیاد استفاده نکنید. نور کم باعث آرامش شما می شود و یک فضای مینیمالیستی را در فضای خانه شما ایجاد می کند.

نکات پایانی

نورپردازی در دکوراسیون منزل به همان اندازه ساختار خانه اهمیت دارد. اگر نورپردازی شما ضعیف باشد، ساختمان شما هر چقدر هم زیبا باشد، باز یک جای کار می لنگد.

انواع نورپردازی با قیمت های مناسب و تنوع فراوان وجود دارد، بنابراین چیزی را در نظر بگیرید که هم به بودجه شما بخورد و هم جذابیت خانه شما را تقویت کند.

 

 


 


روانشناسی نورپردازی

 نورپردازی

توجه به روانشناسی نور جدا از اصول نورپردازی داخلی ساختمان نیست چرا که در این نورپردازی، هدف اصلی ایجاد احساسات مثبت در افراد حاضر در ساختمان است. رنگها تاثیر فوق العاده زیادی بر احساسات انسان دارند. وقتی برای مدتی طولانی در معرض نورپردازی با یک رنگ و یک شدت خاص قرار می گیرید ممکن است به صورت ناخودآگاه رفتارهای خاصی بروز داده و یا حتی مایل به ترک سریع تر فضا باشید. برخی رنگها در زمان های طولانی و با شدت زیاد می تواند سطح هیجانات و عصبانیت را افزایش داده و در مقابل رنگهایی مثل سفید و زرد در ترکیب با هم با ایجاد یک روشنایی مطلوب احساسات مثبت منتقل می کنند. در اتاق کودکان استفاده از رنگهای شاد اگر در ترکیب با رنگ های سفید و زرد استفاده شود و شدت آن به حدی زیاد نباشد که آزار دهنده باشد می تواند تاثیر خوبی بر روحیه کودکان بگذارد.

تاثیر نورپردازی در دکوراسیون بر خلق و خو

از تاثیر نورپردازی بر خلق و خو غاقل نشوید. ابتدا باید تاثیر نورپردازی را بر روحیه و سطح انرژی ‌مان بدانیم تا بتوانیم نورپردازی مناسبی را در خانه‌ یا محل کار اجرا کنیم. اگر نور خانه خیلی کم یا خیلی زیاد باشد، فضا بی استفاده و نا آرام می ‌شود.

اگر در محل کار نور زیادی وجود داشته باشد، کارمندان احساس ناراحتی می‌ کنند و به راحتی عصبانی می ‌شوند. و اگر هم نور کافی در اتاق کار وجود نداشته باشد، انرژی آن ‌ها به سرعت کاهش می ‌یابد و در نهایت، بازدهی کم می ‌شود. نورپردازی مناسب، سبب افزایش بازدهی و دقت می‌ شود، خستگی را به حداقل می ‌رساند و باعث می ‌شود چشم ‌ها خسته نشوند.

نورپردازی

 

 

 

 

 


انواع منبع نور و محل استفاده

 

لاین نوری

 نورپردازی

همانطور که از نام آن می‌توان حدس زد، لاین نوری همان انواع نور خطی است که به منظور طراحی نورپردازی محیط‌های مسکونی، اداری و تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. در گذشته‌ای نه چندان دور، طراحی نورپردازی محیط تنها با استفاده از یک نور متمرکز (لوستر) انجام شده و همان نور متمرکز بود که نور مورد نیاز فضا را تامین می‌کرد. اما امروزه در معماری، با پیشرفت تکنولوژی و ساخت انواع لاین نوری و سبک های دیگر نورپردازی، تامین نور با روشهای گوناگونی انجام می‌شود. این محصول این امکان را به طراح می‌دهد تا تامین نور را به صورتی خلاقانه انجام داده و از نور به عنوان یک عنصر دکوراتیو بهره بگیرد.

 معرفی انواع لاین نوری

در سه گروه کلی تقسیم بندی می‌شوند:

  • لاین نوری توکار
  • لاین نوری روکار
  • لاین نوری آویز 

در تمامی انواع لاین نوری، سبک پخش نور یکسان است. آنچه بین آنها تفاوت ایجاد خواهد کرد، تفاوت شکل ظاهری انواع لاین نوری و تاثیر آن بر محیطی است که مورد استفاده قرار خواهد کرد.

  • نصب لاین نوری توکار: نیازمند جاگذاری قبلی در دیوار است. در این نوع از نور، پیش از پایان نازک کاری فضای مورد نیاز جهت قرارگیری نور در سقف، دیوار یا حتی کف باید در نظر گرفته شود.
  • نصب لاین نوری روکار: از آن جهت که روی مساحت سقف یا دیوار قرار خواهد گرفت، نیازی به پیش سازی به خصوصی نخواهد داشت و مانند هر پنل روکار دیگری قابل نصب است.
  • نصب لاین نوری آویز: درست همانند لوستر بر روی سقف است. با این تفاوت که انواع لاین نوری آویز به دو پایه جهت نگهداری وزن و حفظ تعادل نیاز خواهد داشت.

 نورپردازی

 

کاربری انواع لاین نوری چیست؟

·         روشنایی دکوراتیو: لاین نوری می‌تواند به عنوان یک روشنایی دکوراتیو در داخل و خارج از ساختمان مسکونی استفاده شود. این نوع روشنایی می‌تواند به زیبایی فضا کمک کند و جلوه‌ای جذاب و مدرن به آن ببخشد.

·         نورپردازی معماری: لاین نوری می‌تواند برای نورپردازی معماری ساختمان مسکونی مورد استفاده قرار گیرد. این نوع نورپردازی می‌تواند جزئی از طراحی خارجی ساختمان یا فضاهای مشخص داخلی باشد.

·         نورپردازی داخلی: لاین نوری می‌تواند برای نورپردازی داخلی فضاهای مسکونی مورد استفاده قرار گیرد. این نوع نورپردازی می‌تواند به طراحی داخلی اتاق‌ها، پله‌ها، کمد و غیره جلوه‌ای زیبا و جذاب ببخشد.

·         نورپردازی فضای خارجی: لاین نوری می‌تواند برای نورپردازی فضای خارجی مسکونی مانند حیاط، باغ، پله‌ها و محوطه‌های خارجی مورد استفاده قرار گیرد و به ایجاد یک فضای دیداری و دلپذیر کمک کند.

 

اجزای لاین نوری

·         قاب چراغ خطی

به طور عمومی قاب چراغ خطی آلومینیومی میباشد که علاوه بر وزن سبک میتواند هیت سینک مناسبی جهت تبادل حرارت ماژول ها با محیط باشد. عوامل تعیین کننده قیمت قاب آلومینیومی ضخامت ورق، عرض چراغ، تعداد شیارهای هیت سینکی، و رنگ بدنه که میتواند پودری الکترواستاتیک و یا آنادایز باشد، معیین مینماید.

 نورپردازی

 

·         دیفیوزر چراغ خطی

دیفیوزر به عنوان پخش و تسطیح کننده نور یکی از قسمت های مهم از لحاظ کیفیت چراغ خطی میباشد.

 نورپردازی

·         ماژول نوری

برند چیپ نوری و جنس pcb  و کیفیت مقاومت ماژول در کارایی و  قیمت تاثیر زیادی دارد.

 نورپردازی

 

·         درایو

درایو و یا سوییچینگ چراغ های خطی در واقع منابع تغذیه و تبدیل برق 220 ولت به 12 ولت  میباشد که نوع کیفیت آن جهت بالا بردن عمر کل سیستم اهمیت زیادی دارد.

 نورپردازی

در مجموع پنج آیتم ذکر شده فوق عوامل تعیین کننده قیمت چراغ خطی بر اساس نوع، کیفیت و گارانتی محصول می باشند.

 انتخاب لاین نوری مناسب

·         قیمت

برخی از مهم ترین عوامل تعیین کننده قیمت در چراغ خطی:

توان مصرفی چراغ خطی

قاب چراغ خطی

دیفیوزر چراغ خطی

ماژول نوری

درایو

در مجموع پنج آیتم ذکر شده فوق عوامل تعیین کننده قیمت چراغ خطی بر اساس نوع، کیفیت و گارانتی محصول می باشند.

 

·         نور یکپارچه

مورد دیگری که باید به آن توجه کرد، این است که لاین نوری سقف باید نور یکدست و یکپارچه داشته باشد. بهترین حالت این است که چیپ‌ های نوری به صورت خطی کنار یکدیگر استفاده شوند و شما بتوانید یک لاین جذاب را روی سقف شاهد باشید که به روشنایی محیط منزل هم کمک می‌ کند. حتی برای لاین نوری سقف کناف هم باید حواستان باشد که همیشه یکدست و یکپارچه باشد.

·         طراحی

مورد دیگری که باید به آن توجه کنید تا بتوانید خرید خوبی برای لاین نوری سخت داشته باشید،  مسئله طراحی است. شما باید طرح‌ های متفاوت را ببینید. معمولاً لاین نوری سقف طرح‌ های متنوعی دارد که انتخاب را برایتان سخت می‌ کند. اگر می‌ خواهید کارتان راحت‌ تر باشد، از یک مشاور طراحی داخلی سوال کنید تا بتواند شما را راهنمایی کند. شما می‌ توانید لاین‌های نوری را در اشکال مختلف متقاطع، مورب و موازی خریداری کنید.

·         طول عمر

به طور کلی هرچه دمای ال ای دی ها بیشتر شود طول عمر آنها کاهش می یابد بنابراین در چراغ های مختلف ال ای دی بخشی به نام هیت سینک قرار دارد که کمک می کند تبادل گرمایی و خنک شدن صورت بگیرد. در چراغ های خطی ال ای دی نیز معمولا بدنه از آلومینیوم اکسترود شده ساخته می شود که وظیفه تبادل حرارتی را به عهده دارد پس دقت کنید در زمان خرید محصولاتی را انتخاب نمایید که طول عمر بالایی داشته باشند و تبادل حرارتی را به خوبی انجام دهند.

انواع چراغ خطی ال ای دی دارای بدنه ای آلومینیومی هستند که ضریب انتقال حرارت بالایی دارند و همچنین روی بخش ال ای دی صفحه ای قرار دارد که کمک می کند نور به صورت کاملا یکنواخت و بدون ایجاد خیرگی در فضا منتشر شود در واقع از ویژگی های اصلی چراغ های خطی پخش نور یکنواخت و بدون فلیکر یا چشمک زدن آنها است.

·         توجه به رنگ

مورد دیگر مقوله مربوط به رنگ است. شما حتماً باید حواستان باشد لاین نوری که خریداری می‌ کنید، قابلیت تنظیم رنگ را داشته تا بتوانید خیلی راحت رنگ نور را تغییر دهید و تنوع کافی را احساس کنید.

 

آشنایی با انواع لامپ های هالوژنی

لامپ هالوژن به چه لامپ‌هایی گفته می‌شود؟

هالوژن به لامپ‌هایی گفته می‌شود که در ساختار آنها از یک رشته تنگستن که در محفظه‌ای که با گازهای هالوژن و بی اثر پر شده است استفاده می‌شود. زمانی که جریان الکتریسیته وارد این لامپ‌ها می‌شود، گاز هالوژن سیم‌های تنگستن را داغ می‌کند. در نتیجۀ این داغ شدن نورهای سفید رنگی تولید خواهد شد. انواع لامپ‌های هالوژن معمولاً نسبت به بقیۀ لامپ‌ها عمر طولانی‌تری دارند. دلیل این ماندگاری ته نشین شدن گازهای تنگستن روی رشته‌ها و تبخیر مجدد آنهاست. در واقع این چرخه مدام در این لامپ‌ها تکرار می‌شود. بنابراین با وجود اینکه با بخار شدن این گازها دمای داخلی لامپ‌ها هالوژن بالا می‌رود، اما این افزایش دما موجب کم شدن عمر مفید لامپ نخواهد شد.

 نورپردازی

از انواع لامپ‌های هالوژن در کدام بخش‌های خانه استفاده می‌شود؟

لامپ‌های هالوژن معمولاً شکل ظاهری کوچک و دایره‌ای دارند. به همین دلیل هم از آنها به راحتی در بخش‌های مختلف دکوراسیون داخلی خانه‌ها می‌توان استفاده کرد. بیشترین کاربرد هالوژن‌ها، مدل هالوژن سقفی است که بر روی قسمت‌های مختلف سقف‌های کاذب نصب می‌شوند. همچنین از لامپ‌های هالوژن معمولاً برای نوردهی به کانترهای آشپزخانه‌ها نیز استفاده می‌کنند. همان طور که اشاره کردیم، لامپ‌های هالوژن نور بسیار زیادی تولید می‌کنند. در نتیجه اگر کف خانۀ شما براق باشد، این نور در با منعکس شدن در کف خانه، چندین برابر نیز خواهد شد.

لامپ‌های هالوژن از نظر تکنولوژی

لامپ‌های هالوژن از نظر تکنولوژی مورد استفاده در ساخت خود، به سه دسته تقسیم می‌شوند. همان طور که اشاره شد، از انواع این لامپ‌ها هم برای تأمین روشنایی خانه و هم در نورپردازی و طراحی دکوراسیون داخلی استفاده می‌شود. در ادامه با هر یک از انواع لامپ‌های هالوژن و کارکرد آنها آشنا خواهیم شد.

 لامپ‌های هالوژن LED

برای ساخت این لامپ‌ها از دایودهای نورافشان استفاده می‌شود. با کنار هم قرار گرفتن این دایودها و متصل شدن جریان الکتریکی، روشنایی مورد نیاز نیز تأمین خواهد شد. شاید برایتان سؤال باشد که چرا بعضی از لامپ‌های LED پر نورتر از بقیۀ انواع آن هستند؟ در جواب باید گفت که هرچقدر تعداد دایود لامپ‌های LED بیشتر باشد، نور بیشتری نیز تولید خواهند کرد. لامپ‌های LED برق زیادی مصرف نمی‌کنند، اما می‌توانند نوری معادل لامپ‌های دیگر و حتی بیشتر از آنها تولید کنند. به دلیل همین مصرف کم نیز هست که امروزه از لامپ‌های LED در صنعت ساختمان سازی استقبال زیادی شده است. این لامپ‌ها گرمای زیادی در هنگام روشن بودن تولید نمی‌کنند و اشعه‌های فرابنفش و مادون قرمز نیز از خود ساطع نخواهند کرد.

 لامپ‌های هالوژن COB

این لامپ‌ها هم مثل مدل ال ای دی بسیار پرنور هستند و برای طراحی دکوراسیون داخلی از آنها استفاده می‌شود. لامپ‌ها COB چیپ‌های الکترونیکی هستند که روی یک برد نصب می‌شوند و نقاط نورانی تولید می‌کنند. این لامپ‌ها انرژی بسیار کمی مصرف می‌کنند و ماندگاری و عمر بالایی دارند. با استفاده از این لامپ‌ها شما می‌توانید تا حدود 30 درصد در مصرف انرژی برق صرفه‌جویی کنید. این در حالی است که لازم نیست برای این کار میزان روشنایی بخش‌های مختلف خانۀ خود را کم کنید. چون لامپ‌های COB به خوبی می‌توانند روشنایی مورد نیاز خانۀ شما را تأمین کنند. وزن و ابعاد لامپ‌های هالوژن COB کم است و در هنگام روشن بودن هیچ گرمای اضافی‌ای تولید نمی‌کنند.

 لامپ‌های هالوژن SMD

این نوع از انواع لامپ‌های هالوژن، از چند چیپ ال ای دی که با یک سیم نازک به هم متصل هستند ساخته شده‌اند. این لامپ‌ها هم دقیقاً مثل دو مدل قبلی گرمای بسیار ناچیزی در زمان روشن بودن تولید می‌کنند. این لامپ‌ها علاوه بر نورپردازی قوی و عالی، ظاهر بسیار زیبایی نیز دارند. به همین دلیل هم هست که برای تکمیل نورپردازی خانه‌های مدرن از این مدل بیشتر استفاده می‌شود. مهم‌ترین ویژگی لامپ‌های هالوژن SMD این است که نور را به طور یکنواخت پخش می‌کنند و با تابش متمرکز و خیرۀ نور، چشم‌ها را اذیت نخواهند کرد. همچنین شدت و زاویۀ تابش این لامپ‌ها به راحتی قابل تغییر است. تعداد دفعات خاموش و روشن کردن لامپ‌های SMD نیز هیپچ تأثیری بر کوتاه شدن عمرشان نخواهد گذاشت. این لامپ‌ها دوستدار محیط زیست هستند و همچنین هیجچ اشعۀ مادون قرمز یا فرا بنفشی نیز تولید نمی‌کنند.

همان طور که گفته شد، این لامپ‌ها معمولاً در اندازه‌های کوچک طراحی و تولید می‌شوند. بنابراین علاوه بر ساختمان‌سازی و طراحی دکوراسیون، می‌توان از آنها برای تأمین نور باغچ‌ها، گلخانه‌ها و خودروهای سواری نیز استفاده کرد.

 نورپردازی

قاب لامپ‌های هالوژن چه انواعی دارد؟

قاب‌های هالوژن در جنس‌ها و رنگ‌های مختلفی مثل کریستال، آلومینیوم، دایکاست، استیل و ورقی تولید می‌شوند.

قاب‌های هالوژن کریستالی

این لامپ‌های هالوژن به دلیل ظاهر شفاف و کریستالی خود نمای بسیار زیبایی در محل نصب خودشان ایجاد می‌کنند. به همین دلیل هم هست که در طراحی دکوراسیون‌های داخلی، هالوژن‌هایی که قاب کریستالی دارند بسیار پرکاربرد هستند.

قاب‌های هالوژن آلومینیومی

قاب‌های آلومینیومی عایق مناسبی برای حرارت و رطوبت هستند. به همین دلیل هم جزو بهترین و گران‌ترین قاب‌های انواع لامپ‌های هالوژن به شمار می‌آیند.

قاب‌های هالوژن ورقی

این قاب‌ها از ورقه‌های فلزی ساخته می‌شوند و قیمت مناسب و به صرفه‌ای دارند.

از لامپ‌های هالوژن در چه جاهایی می‌توان استفاده کرد؟

شاید تصور کنید که استفاده از انواع لامپ‌های هالوژن محدودیت داشته باشد، اما اینگونه نیست. این لامپ‌ها کارکردهای متنوع و مختلفی دارند که در ادامه به مهم‌ترینشان اشاره شده است:

  • لامپ‌های هالوژن به دلیل تنوع مدل، نور مناسب و کم مصرف بودن، در اغلب بخش‌های خانه‌ها و حتی مغازه‌ها و مراکز تجاری استفاده می‌شود.
  • استفاده از لامپ‌های سقفی توکار نیز برای طراحی دکوراسیون داخلی رایج است.
  • شاید برایتان جالب باشد بدانید که بسیاری از طلافروشان برای جلوه دادن به ویترین خود از رفلکتورهای هالوژنی آینه‌ای استفاده می‌کنند.
  • در پروژکتورهای قابل حمل نیز از رفلکتورهای هالوژنی استفاده می‌شود.
  • شما می‌توانید برای گرم کردن غذا و نوشیدنی‌های خود نیز از این لامپ‌ها استفاده کنید.
  • چراغ‌های هالوژن فقط نور سفید ندارند و در رنگ‌های مختلف تولید می‌شوند. استفاده از لامپ‌های هالوژن رنگی برای طراحی بخش‌های مختلف دکوراسیون داخلی منازل بسیار رایج است. این لامپ‌ها خانه را زیباتر و دکوراسیون آن را مدرن و متنوع نشان می‌دهند.
  • در فروشگاه‌های زنجیره‌ای مختلف نیز از انواع لامپ‌های هالوژن استفاده می‌شود. این لامپ‌ها با تاباندن نور متمرکز، موجب بهتر دیده شدن محصولات فروشگاه‌ها می‌شوند. همچنین به دلیل کم مصرف بودن این لامپ‌ها، می‌توان از تعداد زیادی لامپ هالوژن در فروشگاه‌ها استفاده کرد.

مزایای استفاده از لامپ‌های هالوژن چیست؟

استفاده از لامپ‌های هالوژن مزایای زیادی دارد. مهم‌ترین مزیت‌های استفاده از این لامپ‌ها عبارت است از:

کیفیت نور و رنگ آن

کیفیت نور لامپ‌های هالوژن درست مثل لامپ‌های رشته‌ای است و نور آفتابی متناسبی تولید می‌کنند. الیته این لامپ‌ها در رنگ‌های بسیار متنوعی تولید می‌شوند و محدود به رنگ سفید و زرد نیستند. این لامپ‌ها معمولاً نور را به صورت متوازن و یکنواخت در فضا پخش می‌کنند. به همین دلیل هم برای استفاده در بخش‌های مختلف منزل و همچنین محل کار بسیار مناسب هستند.

مقرون به صرفه و اقتصادی

لامپ‌های هالوژن بسیار کم مصرف هستند و برق زیادی مصرف نمی‌کنند. به همین دلیل هم استفاده از آنها هزینۀ زیادی برای شما نخواهد داشت. قیمت خرید این لامپ‌ها هم در مقایسه با لامپ‌های دیگر مناسب‌تر و معقول است.

سایز مناسب

لامپ‌های هالوژن معمولاً اندازه‌های کوچک و فشرده‌ای دارند. بنابراین فضای زیادی اشغال نمی‌کنند و استفاده از آنها راحت‌تر است. همچنین در محل‌های خاصی مثل سقف‌های کاذب توکار و تجهیزات یا پروژکتورهای خاص که از لامپ‌های بزرگ دیگر نمی‌توان استفاده کرد، لامپ‌های هالوژن می‌توانند بهترین انتخاب باشند.

امکان تنظیم شدت و زاویۀ تابش نور

اغلب ما برای کنترل میزان نور موجود در خانه مجبور هستیم مدام چراغ‌ها را روشن یا خاموش کنیم. اما آیا راهی هست که بتوانیم بدون خاموش و روشن کردن لامپ‌ها میزان نور خانه را تنظیم کنیم؟ لامپ‌های هالوژن این امکان را برای شما فراهم می‌کنند. شما می‌توانید شدت و میزان تابش نور در لامپ‌های هالوژن سقفی را براساس نیاز خودتان تنظیم کنید.

استفاده از لامپ‌های هالوژن چه معایبی دارد؟

آسیب پذیر بودن

لامپ‌های هالوژن به چربی‌های موجود روی پوست انسان‌ها حساس هستند. بنابراین بهتر است از لمس کردن زیاد این لامپ‌ها خودداری کنید تا عمر بیشتری داشته باشند.

داشتن گازهای سمی

در داخل این لامپ‌ها گازهای هالوژن وجود دارد. این گاز بسیار سمی است و در صورتی که قاب لامپ بشکند از آن خارج خواهد شد. بنابراین اگر لامپ هالوژن شکست، هرگز نباید به محتویات آن دست بزنید.

پنهان بودن اجزای لامپ

تمام اجزای تشکیل دهندۀ انواع لامپ‌های هالوژن در داخل محفظه‌ای مخصوص قرار می‌گیرند. بنابراین ما نمی‌توانیم این اجزا را ببینیم.

مصرف زیاد انرژی

همان طور که گفته شد، میزان نوری که لامپ‌های هالوژن تولید می‌کنند بسیار بیشتر از نور لامپ‌های رشته‌ای است. اما لامپ‌های هالوژن در مقایسه با لامپ‌های رشته‌ای مقدار کمتری لومن در هر وات تولید می‌کنند.

چه عواملی روی قیمت نهایی انواع لامپ‌های هالوژن مؤثر هستند؟

یکی از عوامل تأثیرگذار در خرید همۀ ما، بررسی قیمت محصولات است. این نکته در خرید لامپ‌های هالوژن هم تأثیرگذار هستند. لامپ‌های هالوژن موجود در بازار قیمت‌های مختلفی دارند. اما چه عواملی موجب ایجاد این تغییر قیمت‌ها می‌شود؟ چند عامل مهم در قیمت نهایی این لامپ‌ها تأثیر می‌گذارند که در ادامه به معرفی و بررسی آنها خواهیم پرداخت.

شار نوری لامپ‌ها

شار نوری لامپ یعنی اینکه شدت نور تولید شده از لامپ بر واحد مساحت چقدر است. شما برای محیط‌های مختلف، شدت‌های نور متفاوتی نیاز دارید. شدت نور لامپ‌ها را با واحد «لومن» اندازه‌گیری می‌کنند. در هنگام خرید لامپ‌های هالوژن حتماً به عدد لومن آنها توجه کنید. این عدد در لامپ‌های هالوژن معمولاً بین بازۀ 500 تا 1000 متغیر است.

توان لامپ‌ها

توان لامپ‌ها را با واحد «وات» می‌سنجند. میزان توان لامپ‌های هالوژن ارتباط مستقیمی با میزان مصرف برق و قیمت نهایی آنها دارد. هرچقدر عدد توان لامپ‌ها بیشتر باشد، قیمت آنها بالاتر و مصرف انرژی‌شان نیز بیشتر خواهد بود.

قاب لامپ‌ها

جنس، ابعاد و رنگ قاب لامپ‌های هالوژن بر روی قیمت نهایی آنها تأثیرگذار است. در بخش‌های قبلی مقاله انواع قاب‌های لامپ‌های هالوژنی (استیل، آلومینیوم، کریستال و) را معرفی کردیم. هر کدام از این قاب‌ها قیمت‌های مجزا و ویژگی‌های خاصی دارند. مثلاً قاب‌های آلومینیومی در مقابل دما و رطوبت مقاومت بیشتری دارند؛ عمرشان طولانی‌تر است و تغییر رنگ هم نمی‌دهند. بنابراین قیمتشان هم بالاتر است.

طول عمر لامپ‌ها

متوسط طول عمر انواع لامپ‌های هالوژن بیشتر از عمر لامپ‌های رشته‌ای است. معمولاً عمر لامپ‌های هالوژن روی بسته‌بندی آنها 1000 ساعت نوشته شده است.

دمای رنگ لامپ

دمای رنگ لامپ به رنگ نور لامپ‌های هالوژن مربوط می‌شود. اگر عدد دمای رنگ کم باشد، لامپ رنگ گرم‌تری دارد. بالا بودن عدد دمای رنگ لامپ هم نشانۀ سردتر بودن رنگ نور آن است. عدد دمای رنگ لامپ براساس کلوین اندازه‌گیری می‌شود. عدد دمای رنگ لامپ‌های هالوژن بین بازۀ 4500 تا 6500 کلوین متغیر است.

 

لوستر

در این بخش به توضیح انواع لوستر و کاربرد آنها می‌پردازیم باید اشاره کرد که لوسترها را می‌توان بر اساس هدف مورد نظرشان در یک فضا دسته بندی کرد که عموما چند نوع رایج وجود دارند:

لوستر ناهار خوری یا لاینر: این لوسترها به طور خاص برای روشن کردن فضاهای غذاخوری طراحی شده اند و فضایی دلپذیر برای وعده‌های غذایی و مجالس ایجاد می‌کنند این لوسترها در طراحی‌های مختلف و با متریال مختلف تولید می‌شوند و ممکن است گرد و شاخه‌ای یا به صورت لاینر باشند.

 لوستر سرسرا/ ورودی: این لوسترهای آویز به محض ورود به خانه به چشم می‌خورند آن‌ها نور کافی را فراهم می‌کنند و در عین حال ظرافتی را به ورودی اضافه می‌کنند تا افراد به محض ورود حس و حال و درخشش نور زیبا را حس کنند.

لوستر اتاق خواب: لوسترهای اتاق خواب اغلب از نظر اندازه کوچک‌تر هستند و به عنوان نقاط کانونی عمل می‌کنند و نور ملایم و محیطی را ارائه می‌دهند که محیطی دنج و آرامش بخش را ایجاد می‌کند این محصولات می‌توانند با دیگر متریال و تم رنگ دکوراسیون اتاقتان ست شوند تا هارمونی جذابی از هنر و روشنایی را به ارمغان بیاورند.

 لوستر حمام: این لوسترها برای افزودن حسی مجلل به حمام‌ها طراحی شده اند، این لوسترها هم نورپردازی کاربردی و هم تزیینی را ارائه می‌دهند و حس و حال فضای کلی در کنار آبگرم را بهبود می‌بخشند این روشنایی‌ها عموما حباب‌دار و دارای شیلد برای محافظت و ایمنی در برابر رطوبت هستند.

لوستر پذیرایی: لوسترهای پذیرایی عموما در سایزهای بزرگ و شکیل برای افزودن زیبایی و روشنایی عمل می‌کنند این لوسترها اغلب در مرکز سالن به عنوان نقطه‌ کانونی یا به صورت ست و جفت استفاده می‌شوند این لوسترها را می‌توانید با توجه به سبک دکوراسیون خود در متریا و سبک‌های مختلف خریداری کنید.

لوستر دیوارکوب: لوسترهای دیواری اغلب ست لوستر میانی انتخاب می‌شوند و به صورت تکی یا جفت مکمل کننده روشنایی فضای شما می‌باشند این محصولات جذاب بر روی دیوار نصب می‌شوند و روشنایی دکوراسیون شما را تکمیل می‌کنند.

لوستر سقفی: لوسترهای سقفی عموما آویز نیستند و ارتفاع بسیار کمی دارند و مستقیما به سقف نصب خواهند شد و عمما برای آشپزخانه، اتاق خواب و راهروها استفاده می‌شود این لوسترها در سایزها و متریال مختلف می‌توانند تکمیل کننده نور رسانی منزل شما باشند و بر زیبایی دکوراسیون شمتا بیفزایند لوستر سقفی امروزه از طرفدارات زیادی برخوردار است و در سبک‌های مختلف یافت می‌شود.

انواع لوستر بر اساس متریال

 لوسترها را می‌توان از متریال مختلفی ساخت که هر کدام جذابیت زیبایی شناسی منحصر به فردی را ارائه می‌دهند و هر کدام دارای طرفدارن زیادی هستند برخی از محبوب‌ترین این لوسترها عبارتند از:

لوسترهای کریستالی: لوسترهای کریستالی که به خاطر زیبایی همیشگی خود چندین ساله شناخته می‌شوند و دارای طرح‌های پیچیده و کریستال‌های درخشانی هستند که نور را منعکس می‌کنند و جلوه ای خیره کننده ایجاد می‌کنند این نوع لوستر از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است و از چندین دهه قبل تولید شده و همچنان در مدل‌ها و طرح‌های جدید تولید می‌شوند.

نورپردازی

لوسترهای فلزی: لوسترهای فلزی مانند لوسترهای ساخته شده از برنج و برنز یا آهن فرفورژه هستند که بسته به طرح و مدل ظاهری مدرن یا کلاسیک را ارائه می‌دهند و به دلیل مقاومت و دوام بالا بسیار محبوب‌اند و تا سالیان سال می‌توانند زیبایی خود را حفظ کرده و روشنایی منزلتان را تامین کنند.

نورپردازی

 لوسترهای شیشه ای: این لوسترها دارای عناصر شیشه ای هستند که می‌توانند شفاف و مات یا رنگی باشند آن‌ها زیبایی براقیت زیادی را ارائه می‌دهند و در عین حال نور را به زیبایی پخش می‌کنند و از طرفدان زیادی برخوردارند این نوع لوسترها از محبوبیت زیادی در بین افرادی که به سبک کلاسیک علاقه‌مندند دارند.

نورپردازی

 لوسترهای پارچه‌ای: لوسترهای پارچه‌ای از موادی مانند ابریشم و کتان یا  جدیدا از مکرومه بافی برای ایجاد ظاهری نرم‌تر و لطیف‌تر استفاده می‌کنند که برای اضافه کردن ظرافت به هر اتاقی عالی است این لوسترها عموما مناسب سبک‌های بوهو و کلاسیک هستند.

 نورپردازی

انواع لوستر بر اساس سبک دکوراسیون

 لوسترها در سبک‌های مختلفی موجود هستند که به شما امکان می‌دهد آن‌ها را با تم کلی طراحی داخلی و دکوراسیون خود مطابقت دهید در اینجا چند گزینه محبوب وجود دارد:

 لوسترهای سنتی/کلاسیک: این لوسترها دارای جزئیات پرآذین و طرح‌های پیچیده و چراغ‌های شمعی هستند که حس زیبایی بی انتها را القا می‌کنند و می‌توانند با انواع متریال‌هایی که در بالا گفته شد باشند.

 لوسترهای مدرن/معاصر: این لوسترها با خطوط تمیز و طرح‌های مینیمالیستی و خلاقانه مشخص می‌شوند این لوسترها حسی براق و پیچیده به فضای داخلی مدرن می‌بخشند و ظاهر ساده‌تری نسبت به سبک کلاسیک دارند.

 لوسترهای نئوکلاسیک: این لوسترها عموما مانند طرح مدرن می‌باشند و تشخیص آن‌ها مقداری دشوار است اما باید بدانید که لوسترهای نئوکلاسیک در آن‌ها مقداری طلایی یا نقره‌ای رنگ استفاده می‌شود تا مدل و طرح لوستر از سادگی مطلق خارج شده و مقداری جلوه بیشتری بگیرد این مدل لوسترها امروزه از طرفداران بی‌شماری برخورداراند.

لوسترهای آرت دکو: با الهام از دوران پر زرق و برق دهه 1920 لوسترهای آرت دکو دارای اشکال هندسی و رنگ‌های جسورانه و مواد مجلل هستند که آن‌ها را در هر اتاقی تبدیل به یک اثر برجسته می‌کند.

انواع لوستر بر اساس متریال

به طور کلی انتخاب لوستر مناسب برای خانه شما فرصتی هیجان انگیز برای افزایش جذابیت و محیط کلی آن است با در نظر گرفتن انواع مختلف لوسترها بر اساس کاربرد و جنس و سبک آن‌ها می‌توانید وسیله روشنایی مناسبی را بیابید که دیدگاه طراحی داخلی شما را تکمیل می‌کند چه یک لوستر کریستالی کلاسیک یا یک آویز مدرن شیک را ترجیح دهید گزینه‌ها بی پایان هستند و به شما این امکان را می‌دهند که یک نقطه کانونی خیره کننده ایجاد کنید که فضاهای زندگی شما را روشن و بالا می‌برد.

 

 

 


محاسبه میزان نور مورد نیاز

به طور معمول، ابتدا طراحی نورپردازی با توجه به اصول آن انجام شده و سپس در صورت امکان در مراحل نازک کاری ساختمان بسترهای لازم از جمله کانال های سیم کشی برای نصب و پیاده سازی آن مهیا می گردد. در صورتی که پس از تکمیل ساختمان نورپردازی انجام شود باید زیرسازی مناسب توسط فرد ماهر و با تجربه انجام بگیرد و برای نصب لامپ های مخفی و سایر لامپ های هالوژن و ریسه ها جاسازی با دقت انجام شود و اگر نیاز است پروفیل های مربوطه از قبل نصب شود. مثلا در کناف های سقفی باید مطمئن شد که جایی که برای لامپ ها در نظر گرفته می شود سازه ی کناف قرار نداشته باشد. یکی از نکات مهم دیگر انتخاب محل مناسب برای منابع تغذیه ای و کلید های لازم است که بهتر است نزدیک به محل نورپردازی باشد و سیم کشی ها به طور بهینه انجام شود.

لومن چیست؟ فرمول محاسبه میزان روشنایی یک فضا

در انتخاب لامپ‌ها باید به سوال لومن چیست پاسخ دهید و دقت کنید که در هر فضا به چه میزان نور نیاز است؟ در ادامه این مقاله از دایانو به بررسی شار نوری یا لومن چیست؟ لوکس چیست؟ تفاوت لومن، لوکس و وات و فرمول محاسبه میزان روشنایی یک فضا خواهیم پرداخت.

نورپردازی

شار نوری یا لومن چیست؟

لومن یا شار نوری در واقع واحد اندازه‌گیری مقدار نور یک منبع روشنایی است. به عبارت بهتر در پاسخ به سوال لومن چیست می‌توان کل نور خارج‌شده از یک منبع در هر ثانیه را معرفی کرد و یا کل نوری که یک جسم در این زمان دریافت می‌کند. شار خروجی لامپ‌های مختلف متفاوت است و شما باید متناسب با ابعاد فضای خود، از فرمول محاسبه میزان روشنایی یک فضا استفاده کنید.

پارامتر دیگری که به این بحث مرتبط بوده، لوکس استیک لوکس در واقع شدت نوری معادل یک لومن است که به مساحت یک مترمربع از سطح می‌تابد. لومن یک لامپ ثابت و مشخص بوده و مثل سایر مشخصات بر روی جعبه یا بدنه آن درج شده است؛ اما پارامتر لوکس یک چراغ به فضایی که چراغ در آن نصب شده و همچنین میزان جذب دیوارها، کف و لوازم موجود در آن وابسته است. بنابراین باید با استفاده از فرمول محاسبه شدت روشنایی، لوکس حساب شود. شدت روشنایی را می‌توان توسط دستگاهی به نام لوکس متر در هر نقطه از محیط مشخص نمود.

علت اهمیت لومن در محصولات روشنایی چیست؟

روشنایی و نور در تعیین میزان تمرکز، بازدهی افراد و همچنین سلامت روانی آن‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد. لومن می‌تواند شما را از شدت نورپردازی هر مدل از محصولات روشنایی مطلع کند. با دانستن میزان لومن هر وسیله نوری می‌توانید انتخاب درست‌تری درباره تعداد لامپ‌های مورد نیاز در هر فضا و مقدار روشنایی داشته باشید.

برای مثال قطعا شما می‌دانید که میزان نوری که قسمت پذیرایی نیاز دارد، با نور مورد نیاز اتاق‌خواب متفاوت است. اما از کجا بدانید که هر کدام به چه نوع لامپی نیاز دارند؟ در اینجا پارامتر لومن است که به کمک شما می‌آید. شما با دانستن این که لومن چیست و فرمول محاسبه میزان روشنایی یک فضا، می‌توانید به‌صورت حرفه‌ای‌تر و زیباتری به طراحی دکوراسیون فضاهای مختلف و نورپردازی آن‌ها بپردازید.

تفاوت لومن با وات چیست؟

حال که با پاسخ سوال لومن چیست آشنا شدید، به بررسی تفاوت لومن و وات می‌پردازیم. اغلب ما هنگام خرید یک وسیله نوری، به عدد وات درج‌شده بر روی آن دقت می‌کنیم و وات را مبنای شدت نور می‌دانیم. اما با پیشرفت تکنولوژی و ظهور دستگاه‌های نوری جدید، این نتیجه‌گیری کاملا اشتباه قلمداد شدوات واحد توان در سیستم اندازه‌گیری بین‌المللی یعنی SI است.

در واقع وات با تولید و یا مصرف انرژی در واحد زمان ارتباط دارد. بنابراین می‌توان گفت که وات نشان‌دهنده میزان مصرف برق یکی از محصولات روشنایی است. پس این معیار نمی‌تواند در نحوه محاسبه شدت روشنایی استفاده شود؛ بلکه تنها انرژی الکتریکی را که یک منبع نوری نیاز دارد نمایش می‌دهدلومن نیز مانند وات در سیستم SI به عنوان یک معیار اندازه‌گیری شناخته شده است. از این معیار برای اندازه‌گیری میزان نور تولیدی یک منبع و یا نور دریافتی یک جسم استفاده می‌شود.

در جدول زیر برای درک بهتر این تفاوت، میزان روشنایی انواع لامپ‌ها را بر حسب Lumen با توان آن‌ها مقایسه کرده‌ایم.

میزان روشنایی (Lumen)

220

400

700

900

1300

توان مورد نیاز هر محصول برای رسیدن به این مقدار روشنایی (بر حسب وات)

لامپ رشته ای

25

40

60

75

100

لامپ هالوژنی

18

28

42

52

70

محصولات روشنایی ال ای دی

4

6

10

13

18

با توجه به این جدول مشاهده می‌کنید که یک لامپ ال ای دی در مقایسه با لامپ‌های رشته‌ای، برای ایجاد میزان روشنایی مشابه، برق بسیار کمتری مصرف می‌کند. بنابراین اگر می‌خواهید که هزینه مصرف برقتان حدود 5 تا 6 برابر کاهش پیدا کند؛ پیشنهاد ما خرید انواع محصولات روشنایی LED مانند انواع پروژکتور ال ای دی، وال واشر، چراغ خطی و مواردی از این قبیل برای تامین روشنایی است. همچنین می‌توانید برای مشاهده بیشتر به صفحه قیمت پروژکتور ال ای دی مراجعه فرمایید.

تفاوت لومن با لوکس در چیست؟

 

در مقابل، لوکس نیز یک پارامتر دیگر است که به نور مربوط می‌شودلوکس در واقع میزان شدت نور یک منبع نوری را بر مساحت یک متر مربع نشان می‌دهد، پس می‌توان لوکس را به صورت نسبت لومن بر سطح دانست. لوکس مثل عدد لومن ثابت نبوده و در هر نقطه از مکان می‌تواند متفاوت باشد. پس نتیجه می‌گیریم شما حین انتخاب یک لامپ یا هر وسیله نوری دیگری باید به عدد لومن درج‌شده بر روی آن دقت کنید.

نکات مهم در نحوه محاسبه شدت روشنایی مورد نیاز در هر محیط

زمانی که می‌خواهید از فرمول محاسبه میزان روشنایی یک فضا استفاده کنید؛ تنها نباید به مقدار لومنی که از طریق جدول یا فرمول به دست میآید، اکتفا نمایید. بلکه موارد دیگری هم در این مورد دخیل هستند. برای مثال اگر از وسایل تیره‌ای در محیط استفاده کرده‌اید، میزان جذب نور بیشتر است و به مقدار بیشتری روشنایی نیاز خواهید داشت. به علاوه برای مکان‌هایی با سقف بلند، باید از چراغ خطی روکار آویز بهره بگیرید. مهم‌ترین مواردی که باید در زمان محاسبه لومن یا شار نوری مورد نیاز به آن دقت کنید، از قرار زیر هستند:

 

·         مساحت محیط

·         نوع چیدمان و رنگ وسایلی که در محیط قرار دارد

·         ارتفاع سقف

·         قدرت پرتاب نور هر یک از محصولات روشنایی

·         نوع سیم کشی ساختمان

·         نوع لامپ‌هایی که برای روشنایی فضا استفاده می‌شوند

·         مقدار جذب نور توسط وسایل مختلف

·         نوع کاربری محیط

نحوه محاسبه روشنایی ساختمان به صورت استاندارد

در بخش‌های قبلی باتعریف لومن چیست؟ اهمیت توجه به عدد لومن و همچنین تفاوت آن با وات و لوکس آشنا شدیم؛ اما فرمول محاسبه میزان روشنایی یک فضا چیست؟

 

وقتی نور از منبع روشنایی خارج می‌شود، کاملا پخش شده و به قسمت‌های مختلف می‌تابد. بخشی از این نور به کف می‌رسد، بخشی به دیوارها، بخشی به سقف و بخشی دیگر به لوازم مختلف موجود می‌تابد. نور رسیده به قسمت‌های مختلف، بازتاب شده و در نهایت خواهیم دید که بر روی شدت روشنایی نهایی تأثیر می‌گذارد. برای یک خرید بهینه شما باید دقیقا بدانید که نحوه محاسبه روشنایی ساختمان چیست تا مطابق با آن خرید کنید.

فرمول محاسبه روشنایی ساختمان و تعداد لامپ مورد نیاز یک محیط

شما می‌توانید با محاسبات ریاضی مختلف اقدام به استفاده از فرمول محاسبه روشنایی ساختمان کنید. فقط نیاز به ابعاد دقیق فضا و همچنین چند پارامتر دیگر نظیر ضریب جذب و دارید. علاوه بر این باید نوع کاربری فضا را نیز مشخص کنید تا نتیجه نهایی مفیدتر باشد. وقتی بدانید دقیقا چه میزان نوری برای محیط مدنظر شما مناسب است، خواهید فهمید که دقیقا به چه مدل لامپ و چراغی و همچنین چند عدد از آن‌ها نیاز دارید.

در ادامه یک جدول استاندارد را برای شما آورده‌ایم که با استفاده از آن می‌توانید به فرمول محاسبه شدت روشنایی لوکس پی ببرید. به طور خلاصه، فرمول محاسبه میزان روشنایی یک فضا به صورت زیر است:

مقدار لومن مورد نیاز = مساحت سطح هدف برای تامین روشنایی * میزان روشنایی مورد نیاز بر حسب لوکس (که در جدول استاندارد موجود است)

تعداد لامپ مورد نیاز = مقدار لومن مورد نیاز تقسیم بر لومن درج شده بر روی جعبه محصولات روشنایی

جدول استاندارد روشنایی در محیط‌ های مختلف

در این قسمت جدولی خدمت شما ارائه می‌دهیم که در آن میزان شدت روشنایی مورد نیاز و کافی برای مکان‌های مختلف درج شده است. شما با مراجعه به آن می‌توانید اطلاعات کافی را درباره نحوه محاسبه روشنایی ساختمان کسب کرده و سپس اقدام به خرید لوازم روشنایی مختلف نمایید. با استفاده از اعدادی که در این جدول وجود دارند، می‌توانید مقدار لومن مورد نیاز و در نتیجه تعداد لامپ‌های لازم برای هر فضا را به دست آورید.

نوع فضا

شدت روشنایی متوسط (لوکس(

راه پله و پله برقی

150

راهروها

100

سالن غذاخوری

200

اتاق استراحت

100

حمام، دستشویی و رختکن

100

اتاق نشیمن

160

آشپزخانه

540

اتاق مطالعه

320

کلاس درس مدارس

750

آزمایشگاه مدارس

500

اتاق عمل بیمارستان

2200

سالن ورزشی سر پوشیده

300

نرم افزارهای محاسبه میزان روشنایی

اگر به دنبال نحوه محاسبه میزان روشنایی یک فضا به صورت آسان در هر محیط هستید؛ به شما استفاده از نرم‌افزارهای مربوطه را توصیه می‌کنیم. امروزه نرم‌افزارهایی طراحی شده‌اند و شما می‌توانید با در اختیار داشتن آن‌ها به‌راحتی به محاسبه روشنایی مورد نظر بپردازید.

نرم افزار Lighting calculations

اپلیکیشن Lighting calculation یک برنامه مخصوص سیستم عامل اندروید است که شما می‌توانید آن را به صورت رایگان از گوگل پلی دانلود و نصب کنید. این برنامه این امکان را برای شما فراهم نموده که به راحتی بتوانید از فرمول محاسبه روشنایی استفاده کرده و تمام واحدهای نوری را به یکدیگر تبدیل کنید. همچنین شما با داشتن این برنامه می‌توانید به محاسبه کل شار نوری، نحوه نورپردازی برای فضای داخلی، تعداد لامپ‌ها و آباژورها و حتی انتخاب شکل و مدل لامپ‌ها بپردازید. دقت کنید که میزان لومن و یا لوکسی که شما از طریق محاسبه یا با کمک نرم‌افزارها به دست می‌آورید برای حالت معمولی است، یعنی اگر شما قصد دارید فضا را با مبلمان تیره، پرده و یا سایر لوازم با رنگ تیره پرکنید، این مقدار بیشتر خواهد شد.

نرم افزار DiaLux

نرم افزار Dialux در 25 زبان زنده دنیا طراحی و تولید شده است و بیش از 700 هزار کاربر از آن استفاده می‌کنند. دلیل محبوبیت ویژه این نرم‌افزار تطابق بالای آن با استانداردهای معتبر جهانی برای نورپردازی فضاهای مختلف است. در نتیجه حتی اگر ندانید لومن چیست با استفاده از این نرم افزار می‌توانید به راحتی تعداد لامپ‌های موردنیاز را محاسبه کنید.

سخن پایانی

از اهمیت میزان روشنایی محیط‌های مختلف و تأثیر آن بر زیبایی طراحی دکوراسیون و همچنین سلامت چشم آگاه هستید. ما در این مقاله به بررسی لومن چیست و نحوه محاسبه روشنایی ساختمان در مکان‌های مختلف پرداختیم. تعریف‌های لومن و لوکس را به طور کامل بیان نموده و همچنین لومن Lumen، وات و لوکس را به طور دقیق مقایسه کردیم تا همه ابهامات برطرف شود. در نهایت نیز جدول، فرمول محاسبه روشنایی ساختمان و نرم افزارهایی را ارائه دادیم تا شما برای محاسبه مقدار روشنایی مورد نیاز برای مکانهای مختلف بر حسب لومن از آن‌ها استفاده کنید.

 

 

 

آدرس

کرمان، خیابان آبنوس، کوچه 4، پلاک 46

ساعت کاری: 8صبح تا2 عصر

تماس با ما

ایمیل: info@sarano1.ir

تلفن: 03432456086

 

شبکه های اجتماعی